Proč mám ráda EU

2. října 2015 v 2:33
V první řadě samozřejmě proto, že organizuje Erasmus, takže bez ní bych se sem (navíc se stipendiem) asi nikdy nedostala. Existuje řada dalších důvodů z oblasti politiky, mezinárodních vztahů i ekonomie, ale tento článek bude o něco přízemnější.

Během jednoho z prvních nákupů potravin tady v Leeds jsem si chtěla koupit mléko. (Tehdy ještě jen do kafe). Našla jsem správnou část obchodu, zahlédla klasické trio barev: modrá-zelená-červená a sáhla jsem po malé plastové nádobce s modrým víčkem - polotučné. Asi o dva dny později, když jsem blíž zkoumala nápisy na krabičce, jsem zjistila, že jsem si nekoupila polotučné, ale plnotučné. Brala jsem to jako poučení do budoucna.

O několik dní později jsem šla pro další mléko, tentokrát odhodlána nenechat se oklamat barvami. Pečlivě jsem pročetla nápisy, porovnala jednotlivé velikosti (od 1 až po 6 pint - a to je fakt obrovská krabice) a do košíku jsem vložila 2 pinty polotučného mléka (zelené víčko; červené je odtučněné). Další na seznamu byla smetana. Ukázalo se, že vybrat smetanu pro zálivku na zapečené brambory je ještě větší výzva, než výběr mléka. Protože z popisů jsem toho moc nepochopila, rozhodující byla procenta tuku. Vše nakonec vyvrcholilo výběrem mouky, kdy jsem se ztratila i v barvách i v názvech a nakonec jsem popadla modrou (doteď nevím, co je přesně zač).

A co z toho vyplývá? Asi každý zaregistroval "velké kauzy" Češi versus EU ohledně přejmenování jídla. Argumenty na české straně jsou vesměs stejné - jsou to naše produkty, proč by si nemohly uchovat své názvy, co je EU do pomazánkového másla.... Taky jsem si to myslela. Jenže když nakupujete v zahraničí a máte to štěstí, že znáte místní jazyk a rozluštíte nápisy na baleních...nenaštvalo by vás, když doma zjistíte, že něco, co se jmenuje "máslo", vůbec máslo není? Mě ano.

Proto si myslím, že by se v rámci EU měl dohodnout kompromis. Každá země si ponechá svou jedinečnost v určitých oblastech (např. Británie v mírách) a vyjde vstříc ostatním v jiných - třeba barevném značení nebo obecných standartech potravin. Docela se mi líbí představa, že v obchodu popadnu zelenou mouku a vím, že domů přinesu pšeničnou hladkou.

Tedy, EU mám ráda, protože, i když se to nezdá, některé její iniciativy (nejen) v oblasti jídla mají smysl a mohou nám usnadnit život. A to je fajn.

Na závěr malá galerie:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama